יש בבודפשט, בירת הונגריה, לא מעט מבנים ומקומות מרשימים, המצדיקים עצירה. אחד האייקונים היותר בולטים ומוכרים בעיר הוא בית הפרלמנט ההונגרי, המרשים לא רק בחלקו החיצוני המרהיב, כי אם גם בחלקו הפנימי ובהחלט מצדיקה ביקור והזמנת סיור מודרך.
בית הפרלמנט ההונגרי, בהונגרית "Orszaghaz", המתורגם ל"בית המדינה", או "בית האומה", ידוע גם בשם הפרלמנט של בודפשט על שם מיקומו. זהו מקום מושבה הלאומי של אספת הונגריה, נקודת ציון בולטת במדינה ויעד תיירותי פופולארי מאד בבודפשט עצמה. הבניין נמצא בכיכר קוסות' (Kossuth Square) בצד פשט של העיר, על הגדה המזרחית של הדנובה. הוא תוכנן על ידי האדריכל ההונגרי אימרה סטיינדל (Imre Steindl) בסגנון ניאו-גותי ונפתח לציבור לראשונה בשנת 1902. זה היה הבניין הגדול ביותר בהונגריה מאז השלמתו.
קצת היסטוריה
העיר בודפשט, שכולנו מכירים כיום והיא גם בירת המדינה, אוחדה משילוב של שלוש ערים בשנת 1873: בודה, אובודה ופשט. שבע שנים מאוחר יותר הוחלט להקים בניין פרלמנט ייצוגי חדש, המבטא את ריבונות המדינה. המבנה תוכנן לכיוון נהר הדנובה. כפי שהיה נהוג באותם הימים, ולמעשה – גם כיום, נערכה תחרות בינלאומית, שבה זכה האדריכל ההונגרי אימרה סטיינדל. תכניותיהם של שני מתחרים נוספים התממשו מאוחר יותר גם בדמות המוזיאון האתנוגרפי ומשרד החקלאות ההונגרי, שניהם פונים לבניין הפרלמנט. הבנייה על סמך התכנית הזוכה החלה בשנת 1885 והבניין נחנך ביום השנה ה-1,000 המשוער למדינה, בשנת 1896. מפתחות הבניין נמסרו בשנת 1902, אולם הוא הושלם במלואו רק בשנת 1904. אדריכל המבנה התעוור תחילה ולאחר מכן מת, עוד לפני שהספיק לראות את סיום הבנייה.
כדי להמחיש לכם עד כמה המבנה גדול כל כך – כ-100,000 איש היו מעורבים בבנייתו והיה צורך ב-40 מיליון לבנים, חצי מיליון אבנים יקרות ועוד 40 ק"ג של זהב. מאז מלחמת העולם השנייה הפך בית הפרלמנט למבנה אחד, וכיום הממשלה משתמשת רק בחלק קטן מהמבנה. בתקופת הרפובליקה העממית של הונגריה כוכב אדום התנוסס על ראש הכיפה, אך הוא הוסר ב-1990 לאחר נפילת הקומוניזם. זה היה Matyas Szuros שהכריז על הרפובליקה ההונגרית מהמרפסת, הפונה אל כיכר Kossuth ב-23 באוקטובר 1989. יום היסטורי וחשוב לכל הדעות.
על המבנה עצמו
בית הפרלמנט בנוי בסגנון התחייה הגותי, יש לו חזית סימטרית וכיפה במרכז. הכיפה מייצגת את תחיית הרנסנס. המבנה עצמו סימטרי במידה רבה גם בחלקו הפנימי, עם שני אולמות פרלמנט זהים בצדדים המנוגדים של המבנה. אחד מהשניים עדיין בשימוש ביום יום לאסיפות הממשלה ונבחרי הציבור, לטקסים, כנסים וסיורים מודרכים. אורכו 268 מטרים, רוחבו 123 מטרים וחלקו הפנימי כולל 10 חצרות, 13 מעליות, 27 שערים, 29 גרמי מדרגות ו-691 חדרים, הכוללים יותר מ-200 משרדים. עם גובה של 96 מטרים, היה בית הפרלמנט ההונגרי בעבר אחד משני הבניינים הגבוהים ביותר בעיר, יחד עם בזיליקת סטפן הקדוש, עד שקמפוס MOL עבר אותם בשנת 2021. המספר 96 (המטרים) מייצג לאלף השנים של המדינה (1896) וכיבוש ממלכת הונגריה המאוחדת בשנת 896. הכניסה אל המקום חופשית, החל מהשעה 08:00 בבוקר.
החזית הראשית של בית הפרלמנט משקיפה על נהר הדנובה, ואכן, אם תזמינו שייט לאורך הנהר, סביר מאד שתראו גם את הבניין עצמו מואר באורות מקסימים בשעות הערב (או בשעות היום). הכניסה הראשית אל המבנה, לעומת זאת, היא מהכיכר בצד המזרחי של הבניין. בפנים וגם בחוץ, יש בסך הכל 242 פסלים על הקירות. החזית מציגה את פסליהם של שליטים הונגריים, מנהיגים חשובים ודמויות צבא מפורסמות. פסלי דמותם של המלכים והדוכסים מופיעים מעל החלונות. גרם המדרגות המזרחי מוקף בפסלי שני אריות. עם הכניסה אל המבנה, המבקרים יכולים לעלות במדרגות מרהיבות, לראות את ציורי הקיר ולעבור ליד פסל דמותו של האדריכל שתכנן אותו. אחד החלקים המפורסמים של הבניין הוא האולם המרכזי המשושה (16 צלעות) עם חדרים ענקיים צמודים אליו: הבית התחתון והבית העליון. הממשלה של היום מתכנסת בבית התחתון, בעוד שהבית העליון משמש כחדר ישיבות. הכתר הקדוש של הונגריה, המתואר גם בסמל המדינה, מוצג באולם המרכזי מאז שנת 2000. בשל שטחו העצום והאלמנטים הרבים, העדינים והכל חשובים שבו, המבנה עולו נמצא כמעט תמיד בשיפוצים.
מה אתם צפויים לראות בזמן הסיור בבית הפרלמנט?
איך תדעו שביקור בבית הפרלמנט ההונגרי הוא אכן רעיון טוב? אם כן, תופתעו (או שלא) וודאי לדעת שיותר מ-700,000 מבקרים עושים זאת בכל שנה, ואם כל כך הרבה אנשים נוהרים אל המקום הזה, כנראה שגם אתם צריכים להגיע אליו וכנראה שהוא בהחלט מצדיק את הביקור בו. מדריכים מיומנים ורב-לשוניים ילוו אתכם לאורך סיור עמוס חוויות, שבמהלכו תוכלו להתפעל מאחד הפרלמנטים הגדולים והמרשימים בעולם. המסלול שתעברו בתוך המבנה כולל: הליכה לאורך גרם המדרגות הצדדי, המצופה מזהב ועשיר בציורים מרהיבים ומרופד בפסלים וחלונות זכוכית צבעוניים. גרם מדרגות זה מוביל אל הקומה הראשית המפוארת של המבנה.
לשכת העמיתים היא מקום נוסף שבו תבקרו ושם מדובר במקום כנסים. בעבר שימש המקום כלשכת העמיתים. האולם מתהדר באקוסטיקה מעולה ובגלריה רב מפלסית, מעוטר בלוחות העשויים מעץ אלון וזהב. הקיר הראשי של המקום מוצגים סמלים מצוירים של משפחות המלוכה של הונגריה. הנקודה השלישית היא הטרקלין. מלבד השטיח הגדול ביותר באירופה, הטרקלין הזה מעוטר בפסלים מיוחדים, חלקם אף יוצרו במפעל פורצלן מוכר במדינה. אולם הכיפה הוא מקום נוסף שבו תבקרו בזמן הסיור, ושם שמורים, מאז שנת 2000, הכתר הקדוש ההונגרי וסמל ההכתרה. במקום גם מוצגים פסלים של שליטים הונגריים על כנים מוזהבים מתחת לחופות זהב. ובסוף, וזהי גם התחנה האחרונה, המדרגות הגדולות. זוהי הנקודה האחרונה במבנה שתפגשו, אך היא מציעה מראות מרהיבים שקשה להתעלם מהם, קינוח מושלם ליום שכזה. תוכלו לראות את עבודות האומנות של קרולי לוץ, אמן גרמני-הונגרי, הידוע, בין היתר, בפורטרטים ההונגריים שלו, וכן מחלונות הזכוכית המעוטרים בעבודות זכוכית ופסיפס. זהו גם ביתם של שמונה עמודי גרניט.
שאלות ותשובות על בית הפרלמנט ההונגרי
בית הפרלמנט ההונגרי הוא אחד המבנים היותר יפים ומרשימים בבודפשט, וגם בין המיוחדים באירופה כולה. לבירת הונגריה יש אמנם לא מעט מה להציע, אבל הביקור במבנה הזה הוא בהחלט בגדר חובה. מומלץ מאד שלא לפספס אותו בעת הביקור בעיר.
אין קוד לבוש רשמי בבית הפרלמנט, אך אם אתם מגיעים לביקור בו, מומלץ שלא ללבוש ג'ינס, קפוצ'ונים, מכנסיים קצרים א נעלי ספורט. חשוב לכבד את המקום ולהגיע לבושים בקפידה. אם אתם מגיעים לאירוע מסוים שנערך במקום, בדקו, לגביו נקודתית, האם יש קוד לבוש כלשהו ופעלו בהתאם.
מבקרים ואף אנשי ציבור אינם רשאים להכניס מצלמות בזמן הישיבות, אלא אך ורק עיתונאים וצלמים מורשים.
אל בית הפרלמנט תוכלו להגיע באמצעות קו 2 של המטרו ועם קו הרכבת החשמלית 2, שיוצא מתחנת Kossuth Lajos Square.