חיפוש
חיפוש

סיור ארט-נובו בבודפשט

עזרה בתכנון הטיול לבודפשט? השאירו פרטים 👇

סיור ארט-נובו בבודפשט

הליכה בין רחובותיה וסמטאותיה של בודפשט היפה, בירת הונגריה, תפגיש אתכם עם המבנים הארכיטקטוניים הכל כך מיוחדים שבה ועם אווירה וקסם, כמותם לא תפגשו במקומות אחרים בעולם. בודפשט היא אחת הערים הבולטות באירופה הידועה בארכיטקטורת הארט-נובו שלה ובאזורים רבים בה תוכלו לראות גגות מדהימים, אתרי ספא מקושטים ומלונות מדהימים, הממחישים את הסגנון החדש והדרמטי ששטף את חזיתות וחלקם הפנימי של מבנים רבים באירופה לפני 100 שנה או יותר. סיור ארט-נובו בבודפשט ייקח אתכם לכמה מהנקודות היותר מרשימות בעיר, היכן שתוכלו לראות מקרוב את הסגנון הייחודי הזה, ולקבל מידע חשוב המספר את סיפורו, כמו גם את סיפורה של העיר כולה, השזורים יחדיו זה לצד זה.

על סגנון הארט-נובו בעיר – היסטוריה ומבנים בולטים

בהונגרית, סגנון הארט-נובו (בצרפתית "אמנות חדשה") ידוע בשם "התנתקות" (Szecesszio). סגנון זה היה סגנונו של אדריכל שהפך לפופולארי מאד באירופה בין 1890 ל – 1910 והיה גם בעל השפעה עצומה בהונגריה עצמה. אחד הנציגים המפורסמים ביותר של הסגנון הזה בבודפשט היה אודון לכנר (Odon Lechner), שתיכנן, בין היתר, את בניין המוזיאון לאמנויות שימושיות (Museum of Applied Arts), את המוזיאון הגיאולוגי (The Geological Museum) ובנק הדואר (Postal Savings Bank).

מהרחוב עצמו, קשה לראות את הפרטים המיוחדים שעל מבנה הבנק, בשל הרחובות הצרים יחסית והעצים הגבוהים. ולכן, כדי לזכות בתצפית טובה, כדאי להגיע למלון פרזידנט (Hotel President) הסמוך, שבר הגג שלו משקיף ישירות על המבנה עצמו, וגם מזכה אתכם בנוף עירוני עוצר נשימה. לכנר, האדריכל, גדל סביב בית החרושת ללבנים של משפחתו, מה שיצר בו עניין רב לאריחי קרמיקה מרהיבים, אותם ניתן לראות בלא מעט מעבודותיו האלגנטיות. הוא היה קפדן מאד בעיצוב האלמנטים הקרמיים הייחודיים שעיטרו את בנייניו ויצר יצירות אמנות בפני עצמן, תודות לאלמנטים מיוחדים אלה. רבים ממבני הארט-נובו הראויים לציון בבודפשט כוללים אריחי קרמיקה המיוצרים על ידי מפעל זסולניי (Zsolnay), שהפך למפעל עבודות הקרמיקה הגדול ביותר בהונגריה. לחומר המודרני הזה היה יתרון נוסף, ולא בכדי הוא נבחר לא אחת: בהיותו לא נקבובי, הוא שמר על צבעו וחיוניותו למרות הזיהום הרב של המטרופולין הכה הומה.

סגנון הארט-נובו מפורסם ככזה המשלב אלמנטים מן הטבע, ובנק הדואר הוא איננו יוצא דופן בכל מה שקשור לכך. דבורים הן מוטיב פופולארי בעת קישוט מוסדות פיננסיים, מה שמרמז על חריצות וכישרון אצל הדבורים, העובדות ללא הרף. אם תסתכלו היטב על גג מבנה הבנק, תוכלו להבחין כי הוא מעוטר בכוורות. סוגיית אי היכולת להתפעל כראוי מהגג מהרחוב עצמו הועלתה עוד בחייו של לכנר. כשנשאל מדוע כל המאמץ הזה הושקע עד לכדי פרטים קטנים שהם מחוץ לטווח הראייה, השיב האדריכל הגאון בחצי חיוך, שלפחות הציפורים יוכלו לראות זאת.

הבניינים של לכנר מושכים את העין ותקוותו הגדולה ביותר היתה שבאמצעות יצירותיו הוא ייצור סגנון ארכיטקטורה הונגרי לאומי חדש, כזה שבו הדורות הבאים יוכלו להצביע על משהון מובחן ולומר שהוא שלו. למראה הצער, טעמים שמרניים באותה התקופה החלו לשלוט בחוגי האדריכלות, ועד שנת 1900 לכנר יצא מהאופנה, לרעתם הגדולה של מעריציו העתידיים.

המרחצאות התרמיים ובריכת השחייה גלרט (The Gellert Thermal Baths), הידועים גם בשם מרחצאות גלרט, הם דוגמא מדהימה נוספת לארכיטקטורת ארט-נובו בעיר. הפניות לסגולות המרפא של המים במרחצאות האלו התחילו כבר במאה ה-13, וכיום הם נחשבים לאחד מייעדי התיירות המובילים בעיר. הבניין הנוכחי של המרחצאות הללו נבנה בין השנים 1912 ו-1918. הוא ניזוק במהלך ההפצצות במלחמת העולם השנייה, אך חלק קטן ממנו שרד ללא פגע, כך שעדיין, גם כיום, ניתן להתפעל מהפאר והיופי המקוריים שלו. תקרות הפסיפס, אריחי זסולניי והקשתות, כמו גם המוטיבים הימיים והטבעיים האחרים הם מה שמאפיין את ארכיטקטורת הארט-נובו, שקשה שלא להתפעל ממנה.

ממש מעבר לנהר הדנובה, בצד פשט (Pest), יושב ארמון גרשם (Gresham Palace), כיום מלון ארבע העונות (the Four Seasons Hotel). הבניין עבר מספר חילופי בעלות מאז בנייתו ב – 1906, אז הוקם על ידי חברת ביטוח חיים גראשם. בתחילה כלל דירות אלגנטיות המשקיפות על גשר השלשלאות, אך לאחר שנכבש על ידי הצבא האדום ושימש אותו והפך כפתרון דיור לרפובליקה העממית של הונגריה, הפך למבנה עלוב למדי. בסופו של דבר, קבוצת "ארבע העונות" החזירה לארמון גראשם בשנת 2001 את קסמו מן העבר, על ידי עבודה בהתאם לתכניות המקוריות, כזכר לימים של פאר ומצוינות.

אבני פסיפס המשתלבות זו עם זו מעטרות את חזיתו של המבנה והלובי של בית המלון חושף תקרת זכוכית גבוהה, מרווח פנימי גדול ועבודות ויטראז' מקסימות. בחדר המדרכות חלון ויטראז' מקורי, היחיד ששרד את ההפצצות במהלך המלחמה.

יש לא מעט מה לראות בבודפשט, בכל הקשור לארט-נובו, ממתחמי דירות פשוטים ועד לאחוזות מפוארות ומרהיבות. מבנים ידועים נוספים, המעוצבים בהתאם לסגנון זה, עם האקדמיה למוסיקה של פרנץ ליסט (Franz Liszt Academy of Music), התיאטרון החדש (The New Theatre), בית הספר היסודי Dob utca, בית הכנסת הגדול ועוד ועוד. רק להביט מעלה ולראות את היופי בהתגלמותו.

באילו מקומות עובר הסיור ומה הוא כולל

סיור הארט-נובו בעיר, אותו מעבירים מיטב המדריכים המחזיקים בידע נרחב מאד בתחום זה, יפגיש אתכם עם כמה מהמבנים היותר מזוהים בעיר עם סגנון הארט-נובו. שני המבנים החשובים שבהם הם בנק הדואר וארמון גראשם. הסיור יכלול כניסה אל אולם הכניסה שלהם וכן הצצה פנימה על האלמנטים המרהיבים שהם כוללים, כמו גם התבוננות בחלקם החיצוני של המבנה. תחנות אחרות הכלולות גם הן בסיור הן חנות פרחים עם חלקה הפנימי המקורי שלה, חנות כלבו, מספר משרדים ומוזיאון ובית קפה קטן המעוצב גם הוא בסגנון ארט-נובו. אי אפשר שלא יהיה לשים לב לאריחי הקרמיקה המפורסמים, שמלווים מבנים רבים אלה, המגיעים הישר ממפעל זסולניי, שממוקם בדרום הונגריה.

שאלות ותשובות על סיור ארט-נובו

הסיור אורך כשלוש שעות, וכולו ברגל.

נכון למרץ 2023, עלות הסיור היא 243 ₪ לאדם.

נקודת המפגש היא בסמוך למרכז המידע, הנמצא מצידו הימני של בית הפרלמנט, מתחת לכיכר. כתובת: Kossuth Lajos ter.

חלק מהעצירות תלויות ביום בשבוע. בסופי השבוע לא תתאפשר כניסה לבנק הדואר ובית הכנסת סגור בשבתות. במקרים כאלה, ניתן להתאים את הסיור לתחומי העניין הספציפיים של המשתתפים או להרחיב אותו כך שיכלול כמה מ"תכשיטי הארט-נובו" האחרים של בודפשט, כמו המוזיאון לאמנויות שימושיות והמוזיאון הגיאולוגי. במידה וכך, תהיה תוספת תשלום.

אהבת? נא לדרג
תוכן עניינים

מידע שאסור לפספס

חיפוש

אסור לפספס

מרחצאות חמים

קולינריה

דילוג לתוכן