חיפוש
חיפוש

כיכר באתיאני (Batthyány tér)

עזרה בתכנון הטיול לבודפשט? השאירו פרטים 👇

כיכר באתיאני (Batthyány tér)

כיכר באתיאני (Batthyány tér) היא המקום הטוב ביותר בעיר שבו תוכלו "לתפוס" במצלמה את בית הפרלמנט הפוטוגני, שנמצא ממש מעבר לדנובה. במרכז הכיכר נמצאת הכניסה למטרו M2 וגם לקו הפרברים של רכבת H5 HÉV שיוצאת ל – Szentendre, בצדה הדרומי של הכיכר נמצאת כנסיית סנט אנה (Church of St Anne) הבארוקית, עם אחד מחללי הפנים המושכים את העין והיפים ביותר מבין כנסיות מסוג זה בעיר, כולל דוכן עוגב מפואר מסוף המאה ה-18.

ברוכים הבאים אל הכיכר

כיכר באתיאני מבטיחה לכם זווית מקסימה על העיר והזדמנות לשלב גם ביקור באתרים חשובים של בודפשט, הממוקמים ממש בה. היא נמצאת בצד של בודה, ישירות מול בית הפרלמנט ההונגרי. במשך שנים ארוכות התקיימו בה ירידים והיא היתה עמוסה מאד בתחבורה. בשנות השבעים של המאה ה-19, השטח שלה היה גבוה יותר, ולכן הכניסה לבתים שבה נמצאות מתחת למפלס הרחוב. הכיכר נקראת על שמו של לאחוס באתיאני (Lajos Batthyány), ראש הממשלה הראשון של הונגריה שכיהן בתפקיד זה במהלך מלחמת העצמאות של 1848-1849. פסל מחווה לו נבנה בכיכר. יש בה לא מעט ממבנים מפורסמים, כך שאם אתם רוצים לחוות את העיר כהלכה, כדאי לכם שלא לפספס את הביקור בה.

מה אפשר לראות בה וממנה

כנסיית אן הקדושה (Church of St. Anne) בצד של בודה

כנסיית אן הקדושה היא כנסייה קהילתית קתולית, הממוק'מת במחוז טירת בודה ונחשבת לאחד המבנים המשמעותיים ביותר בכיכר באתיאני. בנייתה החלה בשנת 1740 על פי תכניותיו של קריסטוף האמון ולאחר מותו הושלם הבניין ב-1761. הכנסייה הקהילתית נוסדה בשנת 1390 אך נהרסה בשנת 1540 על ידי הטורקים בתקופת הונגריה העות'מאנית. היא הוקמה מחדש בשנת 1687 וכללה מבנה בן שתי קומות, אשר נקנה בהמשך בשנת 1720 על ידי סוחר עצים שפתח במקום פאב. בשנת 1724 מועצת העיר של בודה קנתה את המקום יחד עם האדמה והסבה את הבית לקפלה ובית קהילתי.

ניהול ותכנון הבנייה הופקד בידי קריסטוף האמון. בניית המקדש, ששימש זמנית ככנסייה, הושלמה בשנת 1746. בשנת 1948 מת האמון והבנייה המשיכה לתצורת כנסייה. הדבר הושלם לגמרי בשנת 1761. שנתיים לאחר מכן ניזוק המקום בעקבות רעידת אדמה, נזק שתוקם, כאשר התיקון כלל גם עיטורים מרהיבים לחזית עצמה. בשנת 1773 הוזנחה הכנסייה בעקבות פירוק הסדר וחילופי בעלי תפקידים בקהילה וב-4 באוגוסט נחנכה שוב. בשנת 1950, עקב עבודות חפירה במהלך בניית רשת המטרו התת-קרקעית, איימו להרוס את הכנסייה אך ב-1954 נזנחה התכנית.

חזיתה של כנסיית אן הקדושה מורכבת משני מגדלים ברוחב 21.5 מטרים ובגוה 55 מטרים. השער הראשי בחזית מעוטר בפסלי אמונה, תקווה ואהבה ומעליו חלון גדול מקושט. בתא בקומה השנייה אנה הקדושה מציגה את מרי, מעל הסמל של העיר בודה, זוהרת בעיני אלוהים בין המלאכים המתפללים. כיפה מכסה את החלל המתומן של הכנסייה, בתוספת של ציורי קיר מרהיבים.

כנסיית הסטיגמטיזציה של פרנציסקוס הקדוש (Church of Stigmatisation of Saint Francis)

כנסיית הסטיגמטיזציה של פרנציסקוס הקדוש היא כנסייה קתולית שנבנתה באמצע המאה ה-18, בסגנון הארוק. היא שוכנת בבודה, קרובה ל- Batthyány tér. במהלך הכיבוש הטורקי של בודה עמד במקום מסגד מגטול מוסטפא הפשטוני. התערבותם הרוחנית של המאמינים הקתולים במקום החלה באמצע המאה ה-17, מאמינים שהיו נזירים פרנציסקנים בוסנים שנשארו בעיר לאחר 1686. בשנת 1703 החלה בניית מנזר וכנסייה. אבן היסוד של הכנסייה הנוכחית הונחה ב-1731 והיא נחנכה ב-1757 על ידי קארולי זביסקו. רוב פריטי הבארוק שנראים במקום היום (מזבחות, דוכן ופסלים), נעשו על ידי בית המלאכה של הנזירים עצמם. עם זאת, על פי צו של יוסף השני, קיסר רומא הקדושה, המקום היה צריך להימסר בשנת 1785 לנזירות האחיות מווינה, שהפכו את המנזר לבית חולים. הן המשיכו במתן שירותים סיעודיים עד לשנת 1950. לאחר מכן נאלצו לעזוב את המקום 69 האחיות לבית האבות החדש. המתקן עצמו הופעל עד לשנת 1990. כיום, בית החולים מנוהל על ידי ארגון צדקה המכונה "בית טיפול לזקנים". הכנסייה נמצאת בשימוש מאז 1989 על ידי כמרים קתולים דוברי גרמנית. עיטורה הפנימי והעשיר של הכנסייה הוא פרי יצירתם של אמנים פרנציסקנים מהמאה ה-18.

אולם השוק של כיכר באתיאני (Batthány Square Market Hall)

אולם השוק של כיכר באתיאני, או היכל השוק VI, הוא אחד מאולמות השוק הגדולים שנבנו בבודפשט בתקופת המלוכה הכפולה. האסיפה הכללית של הבירה החליטה בשנת 1894 לבנות מקום המשמש לאחסון מלאי, אך האולם נבנה רק בשנים 1900-1901, על פי תכניותיו של פאל קלנצינגר. החלק הפנימי מזכיר את אולם השוק המרכזי והוא יכול לאכלס 690 מוכרים בשטח של 3,156 מ"ר. האולם נפתח לציבור ב-13 באפריל 1902, בהשתתפות יוזף מרקוס, ראש עיריית בודפשט בטקס חגיגי. בשנת 1936 האולם המרוקן שלא זכה להצלחה גדולה הפך למגרש טניס מקורה. בשנות ה-70 של המאה ה-20 שכר בגלריה של הבניין שוק פרחים גדול. אולם השוק שופץ בשנת 2003.

בית הקיש מספר 3 (The Hikisch House at No. 3)

הבית המיוחד הזה שבכיכר באתיאני הוא אוצר של ממש. הוא נבנה בשנת 1795, כאשר האמן היקיש קריסטוף הוא זה שבנה אותו לעצמו. החלק האטרקטיבי ביותר של הבית הוא חזיתו המעוטרת להפליא עם תבליטים מיוחדים, המייצגים את ארבע עונות השנה.

הרחוב הראשי ההיסטורי – Fő utca שחוצה את הכיכר

Fő utca היה בעבר אחד הרחובות החשובים ביותר של בודה (בתרגום חופשי "רחוב ראשי"). הוא היה רחוב הומה אנשים, רחוב מסחר ידוע מהמאה ה-18. בעקבות המצור על בודה בשנת 1686 עברו אליו בעיקר סוחרים גרמנים ואזרחים מיוחסים אחרים ובנו את בתיהם, שכללו חצרות בארוק.

שאלות ותשובות על כיכר באתיאני

אל הכיכר אפשר להגיע לאורך כל שעות היום כדי להתרשם משלל האתרים שבה. מומלץ לבקר בה הן בשעות היום עצמן והן בשעות הערב, אז נדלקים פנסיה של העיר ומתקבלת אווירה קצת שונה.

5/5 - (1 vote)

אהבת? אפשר לשתף!

Facebook
WhatsApp
תוכן עניינים

מידע שאסור לפספס

חיפוש

אסור לפספס

מרחצאות חמים

קולינריה

דילוג לתוכן