חיפוש
חיפוש

טירת בודה (Buda Castle) ארמון בודה הארמון המלכותי של בודפשט

עזרה בתכנון הטיול לבודפשט? השאירו פרטים 👇

טירת בודה (Buda Castle) ארמון בודה הארמון המלכותי של בודפשט

יש בבודפשט לא מעט מבנים ארכיטקטוניים מרשימים, המספרים את סיפורה של העיר ואת סיפורה של ההיסטוריה העשירה שלה. כזו היא בדיוק טירת בודה (Buda Castle), הנחשבת גם לאחת האטרקציות היותר בולטות בעיר. טירת בודה היא סמל חשוב ומרכזי מאד של בודפשט והיא חולשת על העיר מראש גבעת Varhegy. ביקור בה יאפשר לכם ליהנות מנופים מדהימים ותצפית מרהיבה, כמו גם לראות מקרוב את האייקון הכה פופולארי הזה על שלל חלקיו.

ברוכים הבאים לאטרקציה היפה בעיר

טירת בודה המלכותית ממוקמת על הגבעה Varhegy וזוכה לשלוט על כל חלקיה של העיר בשל מיקומה האסטרטגי המצוין. לטירה הזו היתה תמיד היסטוריה סוערת למדי, ששיקפה לאורך השנים את העלויות ואת המורדות השונים של ההיסטוריה של הונגריה עצמה. כיום מכנים את הטירה לעיתים קרובות "הארמון המלכותי" (Royal Pakace) והיא ביתם של כמה אטרקציות נוספות שאסור לפספס, ביניהן הגלריה הלאומית ההונגרית (The Hungarian National Gallery) והמוזיאון להיסטוריה של בודפשט (Budapest Historical Museum).

ההיסטוריה של הטירה

טירת בודה היא ארמון היסטורי מלכותי שנבנה במאה ה-13 כאשר הונגריה שוחררה מהמונגולים. הטירה נהרסה אך נבנתה מאוחר יותר במאה ה-14 ונבנתה בסגנון דיור רומי. מאוחר יותר הטירה החליפה ארמון שנבנה בסגנון גותי והיתה שם רק כדי לשקף את מזלם של תושבי הונגריה.

ההיסטוריה של בודפשט ממשיכה עד שהטירה נכבשה מחדש מספר פעמים. במאה ה-15 היא נחשבה לארמון עבור המלך מתיאס קורווינוס. הוא דאג שהוא ייבנה על ידי מיטב בעלי המלאכה מכל רחבי היבשת. הוא אפילו הורה להקים גן לארמון. אולם, במאה ה-18, הטירה היתה חורבות כתוצאה מהקרבות במהלך המאה ולכן היה צריך לשחזרה שוב ושוב. בשלב מסוים נבנתה הטירה בצורה כיפה, אבל לא היתה כפי שהיא כיום.

כיום, טירת בודה פחות מפוארת ומרשימה בהשוואה לעבר, אבל ההיסטוריה שחקוקה בכל אחד מהקירות שלה, נשארה. אורכה של הטירה הוא יותר מ-300 מטרים, מה שהופך אותה למרשימה במיוחד. פסלים המקיפים את הטירה מספרים את ההיסטוריה של המקום ובהחלט תורמים לנראות של המתחם. אפשר לראות שם את פסלו של הנסיך יוג'ין מסבויה, שנוצר בשנת 1900 לכבוד ניצחונו במהלך מלחמת שחרור בודפשט מדי הטורקים ששלטו בה דאז. פסלים נוספים הן המזרקות, ובמיוחד מזרקת מתיאס, המציגה את המלך האגדי של בודפשט.

בשנת 1960 התקבלה בבודפשט תכנית פיתוח שמטרתה היתה להעניק לטירה את הערך ההיסטורי שיש לה. אין עוד ארמון בעולם עם עיצוב אטרקטיבי כל כך כמו זה של הטירה, והרצון היה לשמר את המונומנטים ואת המבנים, כפי שהם כיום.

ביקור בטירה

ביקור בטירת בודה, כפי שהיא כיום, שונה במהותו מביקורם בה לפני שנים ארוכות, בתקופות רחוקות. חלקה הפנימי של הטירה שמר על המראה המרשים שלו, הכולל שלל של קישוטים ועיטורים מיוחדים, האופייניים לעבר, ולמרות שהיא עברה לא מעט שינויים, הכללו הרס ושחזורים, היא עדיין מתחם יפהפה, הפונה אל הדנובה ומציג ממצאים מיוחדים במינם. המבנה עצמו מחולק למספר אגפים, ששמותיהם נעים מאגף A לאגף F. אלה, מסודרים סביב חצר הארות, המופקת בספרייה הלאומית, הגלריה הלאומית והמוזיאון להיסטוריה של בודפשט. מרבית המבקרים בעיר, המעוניינים לשלב ביקור בטירה, מגיעים אלה מכיכר סנט ג'ורג' (St. George) לצד הצפוני שלה, שם הרכבל מחבר את הגבעה עם גשר השלשלאות ופשט. שער דקורטיבי מתחילת המאה ה-20 מפריד בין הכיכר לטירה/ארמון. ליד הדלת יש פסל ברונזה ובו ציפור גדולה ומרשימה המייצגת את ממלכת הונגריה יושבת על הדום.

במתחם, כאמור, כמה מאתרי התרבות היותר חשובים בעיר:

הגלריה הלאומית ההונגרית (The Hungarian National Gallery)

תופסת ארבעה אגפים של הארמון, ובה יצירות אמנות שנעשו על ידי אמנים הונגריים, מתקופת ימי הביניים ועד היום. מומלץ שלא לפספס את הביקור באוספים של 1300 ושל 1400, המוצגים בחדר הכס לשעבר. יש גם אוסף יפהפה של ציורים רומנטיקנים הונגריים.

הספרייה הלאומית (The National Library)

ממוקמת ממערב לחצר, ממש מול הגלריה, באגף F של הארמון. הספרייה, שהיא מבנה מקסים בפני עצמו, נוסדה בתחילת שנת 1800 על יד פרנץ סצ'ני שתרם את האוסף הפרטי שלו, שהיה מורכב מיותר מ-1500 ספרים וכתבי יד שונים. כיום מחזיקה הספרייה עותק של כל ספר שפורסם בהונגריה. הישג מרשים בפני עצמו.

המוזיאון להיסטוריה של בודפשט (Budapest History Museum)

אי אפשר לבקר בעיר או מדינה מסוימת מבלי לבקר במוזיאון להיסטוריה שלה (בהנחה, כמובן) ויש אחד כזה. ואכן, המוזיאון להיסטוריה של בודפשט נמצא במתחם האייקוני הכי בולט בעיר וקשה לפספס אותו. הוא ממוקם באגף הדרומי ביותר של הטירה והוא מכסה את ההיסטוריה הכל כך עשירה של בודפשט, מהתקופה הפרה היסטורית ועד התקופה המודרנית. במוזיאון תוכלו לראות מקרוב כמה חורבות ושחזורים של הארמון מימי הביניים, כולל אולם האבירים והקפלה הגותית.

התעלה שמתחת לטירה/לארמון

ממש מול גשר השלשלאות המפורסם של בודפשט יש את המנהרה העוברת דרך הגבעה שעליה ניצבת טירת בודה. היא תוכננה על ידי אותו מהנדס שבנה את הגשר הקבוע הראשון מעל בודפשט, ושמו אדם קלארק. המנהרה היתה פתוחה לתנועה רגלית בשנת 1856, ולרכבים היתה פתוחה במהלך השנה שלאחר מכן. כיום היא איננה נגישה יותר. אורכו של הגשר 350 מטרים, כמעט כמו גשר השלשלאות, וגובהו 11 מטרים. הכניסה לגלריה הפונה לפשט מאופיינת בעיטור מלכותי בסגנון ניאו-קלאסי. המנהרה נחשבת לשער הכניסה אל העיר והיא משמשת לחישוב כל המרחקים בין הבירה לערים אחרות בעולם. הכיכר הממוקמת ממד מול המנהרה מוקדשת למהנדס קלארק.

דרכי הגעה אל הטירה

הדרך המומלצת ביותר, וגם הנופית ביותר, לעלות אל הגבעה היא באמצעות הרכבל (Siklo) מ – Clark Adam ter בקצה בודה של גשר השלשלאות. אורך המסלול כמעט 100 מטרים. שעות פעילות: מהשעה 07:30 בבוקר ועד 22:00 בערב בכל יום. הרכבל פועל כל הזמן בשעות השיא, ובמרווחים של 10 דקות לכל היותר בשעות הפחות עמוסות.

אפשרות נוספת היא להגיע אל הטירה עם אוטובוס מספר 16 או 16A. אפשר לקחת את אוטובוס Varbusz/Castle מספר 16, הנוסע בין Deak Ferenc ter במרכז פשט (קווי מטרו M1, M2, M3, חשמליות 47 ו-49) ו – Szell Kalman ter בבודה (M2 מטרו אדום, או חשמלית 6). האוטובוס פועל בכל 5-6 דקות במהלך היום.

ואם אתם רוצים לעשות קצת צעידה, דרך רומנטית ויפה המובילה ישירות אל הטירה, הן המדרגות שלוקחות את המטפסים בהן במעלה הגבעה מכיכר אדם קלארק.

שאלות ותשובות על טירת בודה

החצרות והגנים היפים של טירת בודה פתוחים מדי יום, 24 שעות ביממה. לעיתים קרובות מאד מתקיימים פסטיבלים במרחבים האלה, ואז יש צורך בכרטיס כדי להיכנס. ניתן לבקר בטירה בהתאם לשעות הפתיחה של הגלריה והמוזיאון. הגלריה לאמנות פתוחה בימים שלישי עד ראשון בין השעות 10:00 בבוקר ועד 18:00 לפנות ערב, המוזיאון להיסטוריה פתוח מדי יום, למעט בימי שני. במהלך חודשי הסתיו והחורף הארמון נסגר בשעה 16:00 במקום בשעה 18:00.

טירת בודה היא נקודת ציון שחובה לראות בעת הביקור בבודפשט. כאתר מורשת עולמית של אונסק"ו, הטירה ההיסטורית והחשובה הזו נבנתה לראשונה בשנת 1265. מאוחר יותר נוסף ארמון מלכותי, שכיום שוכנת בו הגלריה הלאומית ההונגרית והמוזיאון להיסטוריה של בודפשט, אליהם הכניסה היא בתשלום. אבל, יש לא פחות מה לראות מסביב לשטח הטירה – וכל זה, בחינם. ללא תשלום.

אהבת? נא לדרג
תוכן עניינים

מידע שאסור לפספס

חיפוש

אסור לפספס

מרחצאות חמים

קולינריה

דילוג לתוכן