חיפוש
חיפוש

סיור בעקבות האוכל היהודי בהונגריה והתרבות היהודית-ההונגרית

עזרה בתכנון הטיול לבודפשט? השאירו פרטים 👇

סיור בעקבות האוכל היהודי בהונגריה והתרבות היהודית-ההונגרית

הרובע השביעי של בודפשט הוא אחת השכונות היותר מרתקות בעיר, עם רחובות אחוריים מפותלים, מלאים לא רק במבנים ניאו-קלאסיים מרשימים ובסדנאות אמנים ישנות, אלא גם בהיסטוריה עתיקת יומין ועשירה מאד הקשורה לקהילה היהודית.

מה מציע הסיור

סיור רגלי בעקבות הקהילה היהודית ההונגרית, תוך התמקדות בתרבות היהודית, כולל במטבח המסורתי, ייקח אתכם למסע בזמן, רחוק לכמה שנים אחורה. הסיור נותן דגש רב מאד על חקירת המטבח היהודי המסורתי וכולל טעימות של מנות מסורתיות שונות במספר סגנונות. האוכל היהודי, וכפי שקורה בתרבויות נוספות, עבר ועובר עם הזמן לא מעט שינויים ולאחרונה גם עבר תחייה מרגשת במידה מסוימת. תחייה זו באה לידי ביטוי בסיור, שיכלול טעימות רבות המציגות את המטבח היהודי הדינאמי שנמצא בבודפשט עצמה. בואו לחוות את הטעמים, את המסורת ואת התרבות של בודפשט היהודית במגוון המסעדות הטובות שמציעה העיר.

נדון בעבר קורע הלב של השכונה, שכיום היא רובע אופנתי הידוע בברים המוזרים שלו, בבתי הקפה המגניבים שהוא מציע, בגלריות הנסתרות לאמנות ובחנויות העיצוב החדשניות שלו. לפני מלחמת העולם השנייה היתה השכונה ביתה של הקהילה היהודית בעיר אחת הגדולות באירופה ובתחילת המאה ה-18 הפכה לכור היתוך של דתות ותרבויות שונות.

השכונה נותרה מרכז החיים היהודיים בהונגריה. במהלך המלחמה הושארו היהודית ברחובותיה, הוקמו חומות ונוצר גטו שבו רוב היהודים שרדו את המלחמה. במהלך הסיור נחשף לבתי הכנסת של השכונה, שהיו בעבר מוקדי הקהילה היהודית של בודפשט.

וכמובן, הסיור יכלול גם את הפן המודרני והחדשני יותר של הרובע – מציורי הקיר המופלאים ואמנות הרחוב הצבעונית, ועד לחנויות העיצוב ובתי הקפה השיקים. מהסיור הזה תצאו עם בטן מלאה, כמו גם עם הבנה עמוקה יותר של ההיסטוריה, של התרבות ושל המטבח של יהודי הונגריה. אל תביאו אתכם ארוחת צהריים, שכן הסיור שלכם יהיה כמעין משתנה נפלא שיציג את המיטב של המטבח ההונגרי-יהודי בעיר.

כמה מילים על הקהילה היהודית בבודפשט ובהונגריה בכלל

ההיסטוריה של היהודים בהונגריה מתחילה עוד בתקופת ממלכת הונגריה, כאשר כמה תיעודים אפילו מראים שהיא התחילה עוד בתקופת הכיבוש ההונגרי של אגן הקרפטים בשנת 895 לספירה. מקורות כתובים מראים כי קהילות יהודיות חיו בתקופת ימי הביניים בממלכה ההונגריה ואף מניחים שמספר חלקים מהשפטים ההונגרים ההטרוגניים עסקו ביהדות. פקידים יהודים שירתו את המלך בתחילת המאה ה-13, כאשר ניתן גם לראות כי מהמחצית השנייה של מאה זו החלה לרדת הסובלנות הדתית הכללית ומדיניותה של הונגריה הפכה דומה לאופן שבו התייחסו לאוכלוסייה היהודית במערב אירופה.

יהודי הונגריה השתלבו היטב בחברה ההונגרית עד מלחמת העולם הראשונה. עד תחילת המאה ה-20, הקהילה גדלה והיוותה 5 אחוזים מכלל אוכלוסיית הונגריה ו-23 אחוזים מאוכלוסיית הבירה, בודפשט. היהודים התבלטו במדע, באמנויות ובעסקים. עד 1941, למעלה מ-17 אחוזים מיהודי בודפשט המירו את דתם והפכו לחלק מהכנסייה הקתולית.

המדיניות האנטי-יהודית הפכה למדיניות של דיכוי עוד יותר בתקופה שבין המלחמות, כאשר מנהיגי הונגריה, שנותרו מחויבים להחזיר את השטחים שאבדו בהסכם השלום משנת 1920, בחרו ליישר קו עם ממשלות גרמניה הנאצית ואיטליה הפשיסטית. החל משנת 1938, הונגריה, תחת מיקלוש הורטי, העבירה סדרה של צעדים אנטי-יהודיים כדוגמת חוקי נירנברג של גרמניה. לאחר הכיבוש הגרמני של הונגריה ב-19 במרץ 1944, גורשו יהודים מהפרובינציות למחנה הריכוז אושוויץ, בין מאי ליולי באותה השנה נשלחו מהונגריה 437,000 יהודים, רובם נרצחו בגז עם הגעתם.

בנתוני מפקד האוכלוסין של הונגריה בשנת 2011 היו כמעט 11,000 איש שהזדהו כיהודים דתיים, מתוכם 96 אחוזים הצהירו על עצמם כהונגרים. ההערכות נכון להיום הן כי גודלה של האוכלוסייה היהודית בכל הונגריה הוא מעל ל-130,000 איש, כאשר מרביתם נמצאים בבודפשט עצמה. יש בתי כנסת פעילים רבים ברחבי הונגריה, ביניהם בית הכנסת ברחוב דוהאני, בית הכנסת הגדול באירופה והשני בגודלו בעולם.

שאלות ותשובות על סיור בעקבות האוכל היהודי

הטיול נמשך כארבע שעות.

הסיור כולו מועבר בשפה האנגלית.

הסיור מוגבל לשמונה משתתפים מקסימום.

מדריך מקצועי הבקיא בהיסטוריה של יהודי הונגריה, הליכה רגלית ברובע השביעי, כולל עצירה בחנויות מעניינות, טעימות של אוכל ושתייה וארוחת צהריים על טהרת האוכל היהודי המסורתי.

הסיור איננו מתאים למשתמשים בכיסאות גלגלים ולטבעוניים.

אהבת? נא לדרג
תוכן עניינים

מידע שאסור לפספס

חיפוש

אסור לפספס

מרחצאות חמים

קולינריה

דילוג לתוכן