חיפוש
חיפוש

המקומות השווים לקיורטוש בבודפש – היכן כדאי לאכול?

עזרה בתכנון הטיול לבודפשט? השאירו פרטים 👇

המקומות השווים לקיורטוש בבודפש – היכן כדאי לאכול?

Hungarian Chimney Cake קיורטוש Kurtoskalacs

יש דרכים רבות להכיר מקום מסוים. אחת מהן היא על ידי חשיפה למטבח המקומי שלו, ובעיקר למאפים, המביאים אתם מסורת ארוכת שנים.

אם אתם מסתובבים ברחובות בודפשט, מצלמים, מתפעלים מהארכיטקטורה ואז, לפתע, מריחים ניחוח מתוק שתופס את תשומת הלב שלכם ומושך אתכם לאותו מקום ממנו מגיעים הניחוחות האלה, סביר שאתם מריחים את הקיורטוש, אותו מאפה הונגרי מפורסם. התור, למקומות האלה, יהיה בדרך כלל ארוך מאד בשל הביקוש הרב (ולא רק בקרב התיירים), אך הוא בהחלט מצדיק את המאמץ. יש לא מעט מקומות בעיר שמציעים קיורטוש, חלקם מבטיחים לכם איכות גבוהה ולא רק ריחות מפתים, וחלקם פחות. אם אתם רוצים לנסות גם כן אבל חשוב לכם שזה יהיה טעים, המדריך הבא יישלח אתכם לכל המקומות הנכונים, מהם תחזרו שבעים ומרוצים.

תחילה, מה זה קיורטוש?

הקיורטוש (Kurtoskalacs), המכונה גם "Chimney Cake" הוא תענוג מתוק מקומי, שאסור לפספס. המרכיבים העיקריים שלו הם קמח, סוכר, ביצים, חלב, חמאה, שמרים ומלח, מהם מקבלים מאפה גלילי טעים. לפני שמניחים אותו מעל הפחמים החמים כדי שייאפה כהלכה, מרדדים את הבצק בסוכר, כך שהוא יהיה חום זהוב בחוץ עם ריח של סוכר מקורמל משגע. הקיורטוש נאפה על האש הפתוחה רק באירועים חיצוניים ובקיוסקים, מכיוון שהתקנות ההונגריות אינן מתירות שימוש בפחם ובאש גלויה בתוך הבית. אין הבדל משמעותי בטעמים בין כזה שנאפה באופן המסורתי לבין כזה שלא, רק שזה שנאפה על פחם מריח טוב יותר ובעל זוהר בלתי רגיל. השלב האחרון של תהליך ההכנה הוא בחירת הציפוי. הציפויים הנפוצים הם קינמון, וניל, קקאו ואגוז מלך. כיום, אפשר למצוא את המאפה הגלילי בצורת חרוט, אז ניתן למלא אותו בגלידה או בקרמים טעימים שונים.

קיורטוש חם וטרי
קיורטוש חם וטרי

על הגלגולים שעבר הקיורטוש

את הקיורטוש אפשר למצוא במקומות שונים בעולם, אפילו בישראל. בצ'כיה ובסלובקיה רואים מאפה דומה, אך מדובר במאפים מקומיים שכאמור דומים אך אינם אותו הדבר. המתכון הידוע הראשון של הקיורטוש מגיע מטרנסילבניה (מערב רומניה), הנקראת גם ארץ Szekely. עם זאת, הגרסה המוקדמת הזו משנת 1784 לא כללה שום ממתיק. מתכון הונגרי משנת 1795 הציע לראשונה סוכר בתהליך האפייה. ציפוי סוכר ושקדים הוזכר ב – 1876 בספר בישול הונגרי מאת דודה רז'י. במאה ה-20 הוחלף ציפוי הסוכר-שקדים לציפוי סוכר-אגוז ובהמשך הופיעו ציפויים נוספים, כמו קינמון, קוקוס וגם קקאו. גם מדינות אחרות באירופה קיבלו השראה מהמתכון. כולן שינו מעט את המתכון והפכו אותו לגרסה משלהן. למשל, בסלובקיה ובצ'כיה הבצק עבה יותר לפני האפייה והוא מכוסה רק באגוז מלך או שקדים טחונים.

סדנת קיורטוש בבודפשט >>

היכן מוצאים קיורטוש בעיר

דוכנים וכיכרות בעיר

בכיכרות בעיר ובתחנות המרכזיות תוכלו למצוא לא מעט קיוסקים, שמציעים למכירה קיורטוש. קל מאד למצוא אותם. פשוט עקבו אחר הריח ומיד תמצאו את המקום. המאפים הללו נאפים טריים בדוכנים ובדרך כלל יש זמן המתנה רב, אבל שווה לחכות ולהמתין בסבלנות עד לתוצאה הסופית הטעימה. הציפויים הנפוצים ביותר הם קינמון, אגוז, וניל, קקאו, שוקולד וקוקוס. מול תחנת הרכבת Nyugati תמצאו דוכן כזה, קרוב לכיכר Jaszai Mari גם, בפינת שדרת Andrassy ורחוב Bajcsy-Zsilinszky וגם בתחנת המטרו של Corvin Negyed.

Molnars Kurtoskalacs

הקיורטוש של Molnar ממוקם ברחוב Vaci, בלב אזור התיירות, וקשה שלא להבחין ולהריח את המקום, שמחכה לכם עם פינת ישיבה פנימית וחיצונית. תוכלו למצוא שם את הקיורטוש הסטנדרטי, וגם כזה במילוי גלידה ואפילו קפה. המסורתי זמין בשמונה טעמים: וניל, קינמון, אגוז, שקדים, שוקולד, קוקוס, קקאו ופרג. למרות שמדובר באזור תיירותי מאד, המחיר לא גבוה. קחו בחשבון שלא כל קיורטוש שנמכר שם נאפה זה עתה במקום ולכן ייתכן ותקבלו אחד שהוא לא חם. המקום פתוח בימי שני עד ראשון מהשעה 09:00 בבוקר ועד 22:00 בלילה.

Vitez Kurtos ו – Edes Macko בגן החיות

Vitez Kurtos, המכונה גם Sekler Cake, משתתף בכל אירוע אוכל ושוק חג המולד בבודפשט. המקום אופה קיורטוש גדולים, טריים ונימוחים. חגיגה לבטן, לעיניים וגם ללב. ציפוי הקינמון הממותק הוא אחד הטובים, ומשתמשים במקום גם בטעמים המקוריים, כמו וניל, אגוזים, קינמון, קקאו, קוקוס, שקדים ואף בטעמים מיוחדים, כמו פטל, תות ואוכמניות. יש מיקום קבוע בגן החיות, מאחורי Szechenyi Bath. המקום פעיל בימי שני עד חמישי מהשעה 09:30 בבוקר ועד 16:00 ובימי שישי עד שבת מהשעה 09:30 ועד 16:00. בימי ראשון סגור.

Kato Neni Finomsagai (הטעימות של דודה קטו)

המוטו של דודה קטו הוא "אתה לא יכול אמנם לקנות אושר, אבל אתה בהחלט יכול לקנות קיורטוש וזה פחות או יותר אותו הדבר". ואכן, הקיורטוש של קטו יביאו לכם אושר ושמחה בבטן בכל ביס וביס. משאיות האוכל של דודה קטו משתתפות בפסטיבלים, באירועים ובשווקי חג המולד ומוצעים לכם קיורטוש עם מגוון של תוספות. לדודה קטו יש שני מקומות קבועים בבודפש: האחד נמצא במרכז העיר קרוב לבזיליקת סנט סטפן והשני בפארק העירוני (Varosliget), קרוב ל – Szechenyi Bath. בחנויות עצמן האפשרויות הן רבות יותר. אפשר לבחור מילוי של גלידה, תוספות שונות וקרמים נהדרים. המקום פתוח בימי שני עד שישי מהשעה 08:00 בבוקר ועד 20:00 בערב ובשבת מהשעה 08:00 בבוקר ועד 15:00 אחר הצהריים.

Hoppacska

הנה הזדמנות מצוינת לנסות קיורטוש קצת אחר. ב – Hoppacska מציעים לכם קיורטוש שהוא כמעין צלחת, שיכולה להיות בציפוי מתוק או מלוח. הקרמים המוצעים במקום נפלאים והבצק עצמו קצת פחות מתוק ממה שמקובל, אבל בהחלט טעים. הקיורטוש, שאורכו 15 ס"מ, חתוך לאורכו לשניים ובמרכז הקרם עצמו או תוספות שונות, ואפילו עוגיות ג'ינג'ר טעימות. המקום פתוח לאורך כל השבוע, מהשעה 11:00 לפני הצהריים ועד השעה 20:00 בערב.

Chimney Cake Shop Budapest

חנות הקיורטוש הזו נמצאת ברחוב Vaci והיא מציעה קיורטוש מסורתיים ומיוחדים, שוקולדים איכותיים, קפה ומשקאות קלים. אם אתם בעניין של משהו שהוא קצת אחר, הגעתם למקום הנכון. המוכר הידידותי יעזור לכם לאתר משהו שקולע לטעמכם, בין אם מתוק ובין אם מלוח. תוכלו להוסיף לקיורטוש נוטלה ובננה, גבינת קוטג' רודי, עוגיות אוראו, שוקולד קינדר, ואם אתם בעניין של מלוחים, גם נקניק הונגרי או סלט לצמחונים.

The Chimney Cake Shop

הדוכן של Chimney Cake Shop ממוקם ברחוב Kiraly, קרוב לכיכר Deak Ferenc. הוא מוכר קיורטוש מסורתיים וגם מיוחדים במילוי גלידה. אפשר לבחור גם תוספות כמו בננה וסוכריות M&M, אפשר טוויקס, אוראו ועוד. קחו בחשבון – הקיורטוש של המקום הזה פחות אוורירי בהשוואה למקומות אחרים ולעיתים קצת שרוף בחוץ. המקום פתוח לאורך כל השבוע, מהשעה 10:00 בבוקר ועד 23:00 בלילה.

שאלות ותשובות על הקיורטוש בבודפשט

הדוכנים פזורים במקומות רבים ברחבי העיר, ובעיקר באזור הכיכרות המוכרות וקרוב לאתרי התיירות.

למרות שאפשר למצוא כמותו, או בווריאציות דומות, במקומות נוספים בעולם ובייחוד באירופה, מוצאו של הקיורטוש הוא הונגריה ולכן נפוץ מאד בכל המדינה וגם בבודפשט עצמה.

אהבת? נא לדרג
תוכן עניינים

מידע שאסור לפספס

חיפוש

אסור לפספס

מרחצאות חמים

קולינריה

דילוג לתוכן