חיפוש
חיפוש

בית הכנסת הגדול של בודפשט (Kazinczy St. Synagogue) כרטיסים כולל סיור בעברית

עזרה בתכנון הטיול לבודפשט? השאירו פרטים 👇

בית הכנסת הגדול של בודפשט (Kazinczy St. Synagogue) כרטיסים כולל סיור בעברית

בית הכנסת הגדול בבודפשט כרטיסים

בית הכנסת הגדול בבודפשט סיורים

בית הכנסת ברחוב קזינצי (Kazunczy Street Synagogue) מכונה גם בית הכנסת הגדול והוא מעוצב בסגנון ארט-נובו. הוא בית כנסת אורתודוקסי, שנבנה בשנת 1913 ונחשב גם לנקודת עצירה חשובה בקרב לא מעט תיירים, ולא רק יהודים. בנייתו של בית הכנסת נמשכה כשנתיים והוא תוכנן על ידי האחים לופלר (Loffler). חלקו הפנימי של בית הכנסת מציג מאפייני ארט נובו וארט דקו, הבאים לידי ביטוי באלמנטים הדקורטיביים הכל כך מיוחדים ויפים שבו. זהו המרכז הדתי והתרבותי של הסניף האורתודוקסי של יהדות בודפשט, מבנה שניזוק במהלך מלחמת העולם השנייה ושוחזר לאחר 1945.

קצת היסטוריה

לאחר שיהודי פשט התפצלו לשלושה אזורים בסוף המאה ה-19, עלה הרעיון של בניית בית כנסת אורתודוקסי בעיר אליזבת' בשנת 1909. האתר של רחוב קז'ינצ'י, בבעלות הקהילה היהודית האורתודוקסית האוטונומית של פשט, סומן כאתר מתאים לבנייה. ב-25 ביוני, אותה שנה, הודיעו זקני הקהילה על הבקשה לתכנון מתחים מבנים שלם, שכלל מלבד בית הכנסת, גם מטה קהילתי, גם ילדים, בית ספר ומטבח ציבורי. בין ההצעות שהתקבלו עד למועד האחרון של ה-1 בנובמבר, בחר חבר השופטים את העיצובים של יוזף פורגס וסנדור סקולצקי, אמיל אגוסטון, סנדור לופלר ובלה לופלר. בתום הסיבוב השני של התחרות, באפריל 1910, המליצה הוועדה על הוצאתו לפועל של תכנונן של פורגס וסקולצקי, אך הקהילה היהודית עצמה ביטלה את ההחלה, וקיבלה את תכנונם של האחים לופלר. כסף רב עבור הבנייה הופרש לשם כך ותיעוד התכנון המפורט של סנדור לופלר ובלה אושר ב-8 בנובמבר 1910. בכך החלה הבנייה.

החלק הראשון של מתחם הבניין, בית הספר והמטה הקהילתי שבגב המגרש, הושלמו בשנת 1911 ונמסרו בשנת 1912. בניית בית הכנסת החלה באביב 1912, ולאחר שהבנייה התעכבה וככל הנראה התקציב אזל מהר מהצפוי, הגישו ביולי 1913 האחרים לופלר שינוי עיצובי לחזית ראשית מקושטת יותר ופחות תובענית. הבניין הושלם והיתר ההפעלה הרשמי ניתן ב-29 בספטמבר 1913.

בית הכנסת ברחוב קזינצ'י הפך למרכז תרבותי של היהודית האורתודוקסים בפשט. משנת 1928 פעל המקווה בבניין עד שנות ה-40 ונפתח מחדש רק בשנת 2004. המבנה שכן בגטו פשט בין השנים 1944-1945 ונפגע במלחמת העולם השנייה ואף חלק מהציוד שלו הושמד. לאחר 1945 שוחזר מתחם הבניינים, כולל הציוד שהיה בו. במהלך העשורים הבאים הידרדר מצבו הפיזי של בית הכנסת הגדול, תחילה הפך ללא מחומם ולאחר מכן למסוכן עד סוף המאה ה-20. הקהילה הישראלית קיבלה את קומת הקרקע של המכללה להכשרת מורים הסמוכה של ELTE. בית תפילה קטן ומודרני נבנה במקום על ידי סנדור בוקר, מהנדס בן הקהילה. כיום ניתן לבקר בבית הכנסת הגדול בתשלום.

המבנה המרשים ואופיו המיוחד

תכנון המקום נוצר בהשראת הארכיטקטורה של לכנר, בעלת סממנים המגיעים מהארט-נובו, בתקופה שלאחר מלחמת העולם הראשונה, ובשילוב השפעות של הארט נובו הווינאי המאוחר. חזיתות אלגנטיות ופרטים מעוטרים מוסיפים כבוד ויוקרה למבנה המונומנטלי, שהוא חדיש יחסית מבחינה ארכיטקטונית. האתר המיועד לבנייה היה צר למדי כדי להוציא לפועל תכנון גרנדיוזי שכזה, ולכן בנייני האגף שמאגפים את החזית הראשית היו מדורגים, כדי ליצור חלוקה נעימה ונכונה יותר לעין.

ממוקם על חזית ראשית דו קומתית עם חזית לפטיו כולל ארבע מדרגות, השער הראשי עשוי מברזל יצוק ובעל שתי כניסות צדדיות קטנות יותר. בקומה העליונה יש חלונות מלבניים וחצי עגולים עם חלון. האחדות של חזית הלבנים הגולמיות נהרסה בשל שברים, אך הדבר הוא חלק מהמראה כיום. מעל קומת הקרקע הוצב בין החלונות שולחן אבן כפול, יש חלונות ויטראז' מרשימים, עליהם הכוכב והחנוכייה של דוד. משולב בזה גם ציטוט בן שתי שורות מהברית הישנה.

שאלות ותשובות על בית הכנסת הגדול של בודפשט

בית הכנסת פתוח לביקורים לאורך כל השבוע, למעט בימי שבת. בימים שני, שלישי, רביעי וחמישי הוא פתוח מהשעה 10:00 בבוקר ועד 18:00 לפנות ערב, בימי שישי מהשעה 09:00 בבוקר ועד 13:00 בצהריים ובימי ראשון מהשעה 10:00 בבוקר ועד 18:00 לפנות ערב.

אם אתם רוצים להשתמש בתחבורה ציבורית, עלו על המטרו, קו 2,3 תחנת אסטוריה (Astoria).

יש לא מעט סיורים מודרכים בעיר, המשלבים גם עצירה בבית הכנסת עצמו. סיורים אלה מספרים את סיפורה של הקהילה היהודית של בודפשט והם עוצרים בנקודות חשובות ובולטות, כולל בבית הכנסת. זוהי דרך נפלאה ללמוד רבות על כך ולראות את העיר מזווית יהודית, זווית קצת שונה.

5/5 - (1 vote)

אהבת? אפשר לשתף!

Facebook
WhatsApp
תוכן עניינים

מידע שאסור לפספס

חיפוש

אסור לפספס

מרחצאות חמים

קולינריה

דילוג לתוכן