חיפוש
חיפוש

סיור קולינרי בבודפשט

עזרה בתכנון הטיול לבודפשט? השאירו פרטים 👇

סיור קולינרי בבודפשט

האוכל ההונגרי ידוע בכל העולם ויש לו לא מעט מאפיינים. התיבול המיוחד, חומרי הגלם הנפלאים ובעיקר ההשקעה הרבה בכל אחת ואחת מהמנות המוגשות אל השולחן, כל אלה ועוד ניכרים תוך כדי טעימה. ביקור בהונגריה, ובייחוד בבודפשט הבירה, מוכרח לכלול גם סיור קולינארי, המפגיש את הלוקחים בו חלק עם הטעמים המקומיים והמטבח המסורתי. יינות טובים, גבינות המיוצרות באזור והמאפיינים השונים שלהן, את כל אלה ועוד אפשר לחוות תוך כדי הסיור.

על היין ההונגרי המקומי

לפני כמאה שנה, הונגריה היתה אחת מיצרניות היין החשובות באירופה. כל חצר מלכותית באירופה התמלאה בכוסות של יין שכונה Gold Tokaji או "Toe-Kye", בעוד יינות לבנים ואדומים הונגריים אחרים זכו לשבחים בכל מקום כמעט באירופה. אולם, עם השנים נעלמו מהתודעה ההיינות ההונגריים והפכו לפחות ופחות מפורסמים מחוץ למדינה עצמה. שתי מלחמות עולם – מלחמת העולם הראשונה ומלחמת העולם השנייה והמשטר הקומוניסטי היו שתי הסיבות העיקריות לכך.

למרבה המזל, לאחרונה היינות ההונגריים חוזרים יותר אל התודעה ומצטרפים לאט לאט לרשימת היינות המכובדת. אינספור יקבים מתחילים לצוץ ואחראיים על ייצור יין, המתבסס על מסורת מקומית ארוכת שנים, יחד עם מודרניזציה המאפיינת את המאה הנוכחית. עם 22 אזורי יין בהונגריה המגדלים מאות זנים, מדינה זו מציעה שפע של יינות נהדרים לחקור.

ארבעת אזורי היין המובילים בהונגריה הם: Villany, Tokaj, Eger ו – Somlo. הונגריה ממוקמת בין קו הרוחב ה-46 וה-49, שהוא למעשה אותו טווח קווי רוחה כמו רבים מאזורי היין המובילים של צרפת. הגבעות של הונגריה עשירות בקרקע וולקנית ובסוגי אדמה נוספים, הנחשבים לאידיאליים לייצור יין משובח, מה שמהווה סיבה מוצלחת להתמקד בכך.

Eger נמצא בחלק הצפוני של הונגריה, צפונית מזרחית לבודפשט. מדענים אף זיהו מאובן של ענבי יין בן 30 מיליון שנה באזור זה, ממש בין הכרמים של ימינו. Eger  ידוע בזכות שניים מהתערובות המקומיות שלו: התערובת האדומה – Bikaver או Bull's Blood והתערובת הלבנה – Egri Csilling או Star of Eger. ייצור היין ב – Eger כבר מזמן חלק עצום מהכלכלה והתרבות המקומית ששם. נזירים שחיו באזור הזה לפני יותר מ-1000 שנה עסקו בייצור יינות מענבים מקומיים. למרות שהטורקים השתלטו על המקום והחזיקו את טירת אגר במשך כמעט 100 שנה, ייצור היין היה מקור ההכנסה המשמעותי של אגר במשך תקופה ארוכה.

Tokaj הוא אזור היין המפורסם ביותר בהונגריה וגם כזה המסווג כעתיק ביותר בעולם. הוא נחשב כאתר מורשת עולמות של אונסק"ו והוא אחראי על ייצור שני יינות מובלים: יינות לבנים מתוקים – Tokaji ויינות לבנים יבשים – Furmint. הקרקע האופיינית לאזור הזה עשירה בחימר אדום, צהוב, חום ולבן ויש בה סלעים געשיים שהם עצמם עשירים בברזל וליים. זהו גם תו התקן של היינות כולם.

האזור עצמו נקרא על שמו של כפר טוקאז (Tokaj) והוא מורכב מ-28 עיירות הפזורות לאורך גבעות ושונות בין שני נהרות. הנהרות Tisza ו – Bodrog יוצרים מיקרו אקלים מיוחד באזור עם רמות גבוהות של לחות באוויר, יחד עם רוח ושמש חזקה. אלה יחד יוצרים תנאים אופטימליים עבור היינות המיוצרים במקום.

Villany הוא האזור השלישי המפורסם בהונגריה בייצור יין. הוא נמצא בקצה הדרומי של הונגריה וידוע כאזור חם. הוא מוכר בזכות היינות האדומים המעולים שלו, הנחשבים כמבוקשים בכל המדינה וידועים גם בעולם. וילאני נמצא בסמוך לגבול עם קרואטיה והאקלים התת ים תיכוני שבו אידיאלי לייצור יינות: עם קיץ חם וארוך וחורף מתון. היינות המיוצרים באזור הזה הם ברמה עולמית, יינות אלגנטיים עם איזון של פרי ואדמה. הענבים המקומיים גדלים על קרקעות וולקניות, מה שמוסיף לא מעט לאיכות הגבוהה. 

Nagy Somlo הוא האזור הרביעי וגם הקטן ביותר מבין הארבעה, אך היינות המיוצרים בו הם אולי המרתקים ביותר בהונגריה. הוא כולל אדמה וולקנית וממוקם מערבית לבודפשט. במשך מאות שנים אנשים האמינו שליינות של אזור זה יש השפעות חיוביות על כל דבר כמעט, כולל על אנמיה וגם על שיתוק. למעשה, האגדה מספרת שאריסטוקרטים ומלכים שלחו לשם נשים פוריות כדי לשתות את היין, מתוך אמונה שהדבר יוביל להולדת יורשים זכרים.  

סיורים קולינריים בבודפשט - סיור טעימות אוכל הונגרי

על הגבינות ההונגריות המצוינות

האוכל ההונגרי מדהים, מלא בטעמים וניחוחות נפלאים. כשחושבים על המטבח ההונגרי, ייתכן שגבינה איננה הדבר הראשון שעולה בראש. עם זאת, יש הרבה סוגים טובים מאד של גבינות המיוצרים במקום, גבינות בטעמים מצוינים.

המוכרת מכולן היא Palpusztai Sajt. מדובר בגבינה בת יותר מ-120 שנה, מתחרה בקלות עם הגבינות ההולנדיות והצרפתיות המפורסמות ביותר בעולם. לגבינה ריח חזק מאד והיא בחירה מצוינת לארוחת בוקר דשנה. הבאה בתור היא Noszolyi Sajt, שייצורה החל עוד במאה ה-19. בעבר הופקה מחלב כבשים, אך כיום מופקת מחלב פרה. יש לה טעם חזק ופיקנטי. Turo-Turo Rudi היא גבינת קרם טרייה ורכה והיא משמשת כמרכיב העיקרי במספר מנות הונגריות קלאסיות, הן מלוחות והן מתוקות. Ilmiczi Sajt היא גבינה שמנה מאד, חצי קשה. היא מתפוררת, אבל קל לחתוך ולגרד אותה. כדאי לנסות אותה עם לחם לבן פריך, עם מנות הכוללות בצל וגם עם יינות אדומים. החמישית המובילה היא Gomolya. זהו גבינה פופולארית מאד בהונגריה, העשויה מחלב כבשים או עיזים. זוהי גבינה טרייה שקל מאד להכין אותה לבד. אפשר להוסיף לה עגבניות מיובשות, צלפים, זיתים, אגוזי מלך או לוז קצוצים או אפילו פירות יבשים לגרסה פחות מלוחה.

שאלות ותשובות על הסיור

הסיור הקולינארי בבודפשט נמשך כשעה וחצי.

הסיור כולו מועבר בשפה האנגלית.

במסגרת הסיור תטעמו חמישה סוגים שונים של יינות הונגריים מעולים, תטעמו גבינות טובות וכן לחם עם שמנים המיוצרים במקום.

הסיור מתאים לבני 18 ומעלה.

נקודת המפגש היא ב – Brody Sandor utca 9, 1088, Budapest (District VIII). במרחק של 150 מטרים מהמוזיאון הלאומי. יש לעלות על חשמלית 47 ו-49, העוצרת בסמוך לשם.

אהבת? נא לדרג
תוכן עניינים

מידע שאסור לפספס

חיפוש

אסור לפספס

מרחצאות חמים

קולינריה

דילוג לתוכן