חיפוש
חיפוש

כיכר לאיוש קושוט (Kossuth Lajos Square)

עזרה בתכנון הטיול לבודפשט? השאירו פרטים 👇

כיכר לאיוש קושוט (Kossuth Lajos Square)

בודפשט היא עיר עמוסה במונומנטים היסטוריים, המספרים את סיפורה ארוך השנים. יש בה לא מעט מבנים עתיקים, מוזיאונים, גשרים ונקודות עצירה מיוחדות, וכמובן גם כמה כיכרות חשובות, שכדאי לעצור בהן. אחת מהן היא כיכר לאיוש קוטוש (Kossuth Lajos Square, או בהונגרית Kossuth Lajos tér), הממוקמת בשכונת Lipótváros בבודפשט, ממש על גדות הדנובה. ציון הדרך הבולט בכיכר, ואולי אחת הסיבות העיקריות להגיע אליה, הוא בניין הפרלמנט ההונגרי, הלא הוא המבנה המרשים, המפואר וגם הידוע ביותר בעיר. ישנה תחנה של קו M2 (מזרח ומערב) של המטרו של בודפשט ממש בכיכר וכן תחנה של החשמלית.

קצת היסטוריה

הכיכר, ששמה שונה בשנת 1927 לכבודו של לאיוש קוטוש, היתה ידועה בעבר בכמה שמות. כמו: כיכר הפרלמנט (Országház tér), כיכר המזבלה (Tömő tér), שכן אותו אזור נמוך, שמאגף את הנהר, אז מחוץ לעיירה פשט, התמלא באשפה כדי להעלות את מפלס הקרקע, ושם נוסף – כיכר פריקת הספינות (Stadtischer Auswind Platz) שניתן לה בשנת 1820. במחצית השנייה של המאה ה-19 הוקמו בכיכר מבני ציבור גדולים והיא הפכה למרכז הסמלי של המדינה ההונגרית. על הכיכר ממוקם, כאמור, בניין הפרלמנט ההונגרי (Hungarian Parliament Building), שהוא לכשעצמו בניין מרהיב ביופיו. מול הבניין נמצאים המוזיאון לאתנוגרפיה (Museum of Ethnography) ומשרד החקלאות (Ministry of Agriculture).

לאחר מלחמת העולם השנייה, נבנה גשר זמני על פני הדנובה, Kossuth híd, שחיבר את כיכר לאיוש קוטוש עם כיכר Batthyány. הגשר פעל בין השנים 1946 ועד לשנת 1960. הוא פורק כאשר רוב הגשרים הקבועים בעיר נבנו מחדש. הוא מסומן כיום באבני זיכרון בצדי פשט ובודה. במקומו נבנה גשר צץ זמני בשנת 1973 ובשנת 2003 למשך מספר ימים סביב חגים לאומיים.

מה-17 בספטמבר 2006 כיכר לאיוש קוטוש היתה זירת ההפגנות הגדולה ביותר נגד ממשלת פרנץ גיורצ'אני, לאחר שזה התוודה כי שיקר כדי לנצח בבחירות 2006. לאחר המהומות ב-23 באוקטובר על ידי המפגינים נגד הממשל, סגרה המשטרה את הכיכר בגדרות. הסגירה הארוכה הזו עוררה מחלוקות רבות וכעס. הגדרות הוסרו רק ב-19 במרץ 2007. לאחר מכן שוחזר המקום, שנהרס בחלקו, והכיכר נפתחה חזרה לציבור. בשנת 2012 היא נסגרה שוב בהחלטת הפרלמנט על מנת לשחזר את הנוף המקורי שלה, כפי שהיה לפני 1944. היא נפתחה מחדש בשנת 2014 כאזור ללא תנועה עם פארק בר קיימא, פסים חדשים לחשמלית מספר 2, חניון תת קרקעי, פסלים ואנדרטה לזכר קורבנות הטבח בקוסוטה טר ב-25 באוקטובר 1956.

בחזית בניין הפרלמנט, בכיכר, נמצאות אנדרטת קוסות' (Kossuth Memorial), פסל הרוכב פרנסיס השני רקוצ'י (Francis II Rákóczi) וכן אנדרטה למהפכה ההונגרית ב-1956. פסל מודרני של אטילה יוזף נמצא בקרבת מקום, דרומית לפרלמנט והוא יושב על גדת הדנובה. ישנן אנדרטאות משוחזרות של הרוזן איסטבן טירה והרוזן גיולה אנדראשי משני צידי בניין הפרלמנט ההונגרי. ב-28 בדצמבר 2018, פסלו של אימרה נאגי, שנחנך ב-1996, הוסר מהכיכר והועבר לכיכר יאסאי מארי, על מנת לפנות את מקומו לשחזור האנדרטה לחללי הקדושים הלאומיים שעמדה במקום משנת 1934 ועד לשנת 1945.

שאלות ותשובות על כיכר לאיוש קושוט

אם אתם מעוניינים לבקר בבית הפרלמנט, שלבו עצירה גם בכיכר (הדבר הרי בלתי נמנע). אם לא, מומלץ לכם להגיע במיוחד אל המקום ולו כדי להתרשם מיופיו של האזור ושלל המונומנטים שבכיכר. אל המקום ניתן להגיע בכל שעה של היום ולאורך כל השבוע.

5/5 - (1 vote)
תוכן עניינים

מידע שאסור לפספס

חיפוש

אסור לפספס

מרחצאות חמים

קולינריה

דילוג לתוכן